Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου: Στις 9 το βράδυ ο δεκαπεντάχρονος Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός από την σφαίρα του αστυνομικού Κορκονέα στο στήθος. Ο χαμός του Αλέξη προκάλεσε οργή και οδύνη σε όλη την Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι τα μεσάνυχτα εκείνου του μαύρου Σαββάτου όλοι οι δρόμοι γέμισαν οργισμένους ανθρώπους όλων των ηλικιών. Οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με τους αστυνομικούς εξελίσσονταν από το πρωί έως το βράδυ για 14 ημέρες.
Κυριακή 7 Δεκεμβρίου: Την δεύτερη ημέρα υπήρξε συγκέντρωση στο Πεδίον του Άρεως και πορεία στην γενική Ασφάλεια.
Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου: Την τρίτη ημέρα λαμβάνουν χώρα σε όλη την Ελλάδα καταλήψεις και αποχές και διαδηλώσεις της νεολαίας. Το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα τυλίγεται στις φλόγες. Ακόμα και στην κηδεία του αδικοχαμένου δεκαπεντάχρονου μαθητή οι μαθητές δίνουν δυναμικό παρών και φωνάζουν συνθήματα που εκφράζουν την οργή και την συγκίνησή τους.
Τρίτη 9 Δεκεμβρίου: Την τέταρτη ημέρα οι αστυνομικοί δεν ηρεμούν και κάνουν αισθητή την παρουσία τους πυροβολώντας στον αέρα πάνω από 10 φορές. Οι λέξεις «όλα είναι μία παρεξήγηση» όπως δηλώνει ο συνήγορος των εκτελεστών προκαλούν. Οι κρατούμενοι σε 23 φυλακές δεν σιτίζονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας και πένθους. Όλα όμως συνεχίζονται!
Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου: Την πέμπτη ημέρα πραγματοποιείται μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και ολοήμερες πορείες στη Βουλή και διαδηλώσεις σε όλη την χώρα.
Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου: Την έκτη ημέρα τα αστυνομικά τμήματα βρίσκονται σε μαθητικό κλοιό. Οι καταλήψεις, οι αποχές, οι διαδηλώσεις και οι διαμαρτυρίες συντονίζονται από τον κόσμο.
Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου: Την έβδομη ημέρα για πρώτη φορά δίνουν το παρόν οι αντιτρομοκρατικές ομάδες (ΕΚΑΜ) και υπολογίζεται ότι σε μία εβδομάδα έχουν ριφθεί 4,5 τόνοι δακρυγόνων.
Σάββατο 13 Δεκεμβρίου: Μία εβδομάδα μετά από την δολοφονία του Αλέξη, όγδοη ημέρα των διαδηλώσεων, απ’έξω από την Βουλή αναμμένα κεριά σχηματίζουν την λέξη «ΖΕΙΣ» αλλά και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας εξελίσσονται με αναμμένα κεριά και στον Λευκό Πύργο. Όμως τίποτε δεν σταματάει και  με τα συνθήματα «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι», «αυτοί δολοφόνησαν τον συμμαθητή μας – τους δρόμους πνίγει η οργή μας» και με το σύνθημα «δύο φορές την μέρα θα κάνουμε πορεία μπάτσοι θα πεθάνετε από ορθοστασία»,οι διαδηλώσεις φουντώνουν.
Κυριακή 14 Δεκεμβρίου: Την ένατη ημέρα ο ραδιοφωνικός σταθμός 9,84 καταλαμβάνεται. Συναυλίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώνονται σε πολλές πόλεις.
Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου: Την δέκατη ημέρα έγινε καθιστική διαμαρτυρία μαθητών έξω από την ΓΑΔΑ με προσφορά λουλουδιών αλλά για μία ακόμα φορά οι μαθητές δέχτηκαν ξύλο και δακρυγόνα από αστυνομικούς.
Τρίτη 16 Δεκεμβρίου: Την ενδέκατη ημέρα νεαροί αποφασίζουν να ξεκουνήσουν από τον καναπέ τον κόσμο καταλαμβάνοντας το στούντιο της κρατικής τηλεόρασης.
Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου: Την δωδέκατη ημέρα η λέξη «αντίσταση» γραμμένη σε πέντε γλώσσες σε πανό κρεμάστηκε στον Βράχο της Ακρόπολης.
Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου: Την δέκατη Τρίτη ημέρα ένας 16χρονος μαθητής Λυκείου τραυματίστηκε στο Περιστέρι από σφαίρα. Μαζικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (μαθητές, φοιτητές, δάσκαλοι, καθηγητές).
Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου: Την δέκατη τέταρτη ημέρα γίνονται συγκεντρώσεις κατά της βίας από μαθητές και τα συντονιστικά των μαθητών και φοιτητών διοργανώνουν συναυλία στα Προπύλαια. Σε όλη την Ελλάδα οργανώνονται συναυλίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Η αστυνομία δολοφονεί εδώ και τώρα να αφοπλιστεί», «αυτή η σφαίρα δεν έπεσε τυχαία κάτω τα χέρια σας από την νεολαία» «στις τράπεζες λεφτά, στην νεολαία σφαίρες, ήρθαν της κυβέρνησης οι τελευταίες μέρες».

Εκείνες τις μέρες ξέσπασαν σε όλο τον κόσμο διαδηλώσεις της νεολαίας οι οποίες φόβισαν τις κυβερνήσεις. Ακόμα και αν πέρασαν τρία χρόνια από τη  δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλοι έχουμε μέσα μας την οργή και την λύπη για τον χαμό του δεκαπεντάχρονου συμμαθητή μας κάτι που ποτέ δεν θα σβήσει!

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ

1 σχόλια:

Χρήστος Αντισθένης Ζάχος είπε...

Μπράβο παιδιά!

Δημοσίευση σχολίου

Blog Archive

About Me

Πρωτοβουλία Αγωνιζόμενων Μαθητών
Προβολή πλήρους προφίλ

Facebook

Τwitter